Blog

Kvalitní fotografie je základ

Kvalitní fotografie - základ každého fotodárku

3. ledna 2020

(placeholder)

Sedím u kávy a přemýšlím. V myšlenkách na svou práci se stále vracím k jednomu - jak zvýšit kvalitu a atraktivitu našich fotodárků, jak ještě více zpříjemnit a zjednodušit jejich tvorbu? Někde již bylo psáno - na začátku bylo slovo. Já mohu toto tvrzení trochu poopravit a s trochou nadsázky tvrdím, že na začátku byla, ale hlavně je, FOTOGRAFIE. Mám proto pro vás jednu, zato však zásadní radu: před tím, než začnete vytvářet svůj fotodárek, věnujte trochu času výběru dobré a kvalitní fotografie. Ta je přece základem každého fotodárku.
Dnes bych vám chtěl nabídnout hned několik jednoduchých tipů, jak na dobrou fotografii.

TIP 1
vybírejte fotografie budící emoce, čím osobnější, tím lépe

Každý fotodárek by měl vyvolávat vzpomínky a to především na radostné události - svatbu, narození potomka, dovolenou, různá výročí apod. Dobré je kombinovat inscenovanou fotografii s tzv. momentkou. Nebojte se také použít ilustrační fotografie - ty vám pomohou "dokreslit" atmosféru prostředí. Například letecký pohled na místo vaší dovolené, který byste sami těžko pořídili. Kvalitní ilustrační fotografii můžete zdarma získat třeba na webu pixabay.com

Ilustrační fotografie

TIP 2
vybírejte fotografii ostrou a dobře exponovanou

Pro výslednou reprodukci fotografie je klíčová její technická kvalita. Fotografie by měla být dostatečně zaostřená, správně exponovaná a samozřejmě se správným barevným vyvážením. Své fotografie si předem upravte ve vašem oblíbeném fotoeditoru. Bude použita přesně taková, jakou vložíte do šablony. K úpravě fotografie dobře poslouží i mobilní aplikace. Můžete tak hned po jejím pořízení zvýšit jas či ostrost, upravit výřez, odstranit červené oči a provést mnoho dalších technických úprav. Mezi nejoblíbenější mobilní aplikace pro úpravu fotografie patří například SnapSeed, Polarr, Fotor, PixLr nebo Photoshop Express a mnoho dalších. Všechny uvedené aplikace získáte jak pro iOS tak pro Android.
Sofistikovanější úpravy provedete profesionálními desktopovými nástroji jako je Adobe Photoshop, Zoner Photo Studio nebo třeba Picasa.

TIP 3
vyhněte se používání fotografií ze sociálních sítí

Přímo brutální zásah do kvality fotografie vnese například facebook. Fotografie volně stažená z timeline profilu je velice často tiskově nepoužitelná. Facebook ji degraduje příliš velkou kompresí formátu JPEG. Sice tak můžete ušetřit na velikosti (a tedy i času při nahrávání) několik desítek až stovek kB, ale na úkor kvality. Již od samotného pořízení a následné editace fotografie je třeba nastavit nejvyšší možnou kvalitu, tedy nejmenší možnou míru komprese.
Nevzhledné kompresní artefakty formátu JPEG vznikají především na kontrastních hranách fotografie.

JPEG komprese

TIP 4
vybírejte fotodárek vhodný k vaší fotografii

Na e-shopu www.vyrobafotodarku.cz naleznete mnoho možností k vytvoření vašeho fotodárku. Vždy však zvažte použitelnost fotografie. Z malé fotografie, navíc získané z facebooku kamaráda, těžko vytvoříte kvalitní fotoobraz o rozměru 60 x 100 cm. Naopak, taková fotografie bohatě vystačí pro vytvoření hrnku, pexesa nebo polštářku.

Kvalitu fotografie, resp. její minimální rozlišení, hlídá při práci na e-shopu skrytá funkce. Při menším rozlišení než doporučené minimum 150 dpi se uprostřed fotografie zobrazí výstražný trojúhelník s vykřičníkem. Při najetí myší na tento trojúhelník se objeví aktuální i doporučená velikost v tiskovém rozlišení a v obrazových bodech. Je pak jen na vás, zda takto označenou fotografii vyměníte nebo budete riskovat horší kvalitu výsledného produktu. Nemusíte se však přehnaně bát. V dostatečném světle perfektně exponovaná ostrá fotografie snese daleko menší rozlišení, než fotografie pořízená za snížené viditelnosti plná digitálního šumu. Pak nemusí být problém ani s výstupem 110 dpi 😉
NEZAPOMEŇTE - zvětšováním fotografie dochází k jejímu ořezu a tedy ke zmenšování rozlišení.

KOMENTÁŘE